dimarts, 11 de maig del 2010

La prestatgeria digital

De què es tracta?
La prestatgeria digital que ofereix el XTEC és un espai que permet a centres educatius, docents i altres entitats relacionades amb l’entorn de l’Educació crear llibres de manera col·laborativa de diversos continguts a l’abast de tothom.
Quan  es crea un llibre nou, queda automàticament emmagatzemat a dins de la Prestatgeria i es pot consultar en qualsevol moment. Per a realitzar una recerca d’un llibre, s’utilitza el catàleg de llibres, una eina que facilita trobar els llibres per diferents criteris : Títols, noms dels centres propietaris,  descriptors, idiomes, els municipis de on pertanyen els centres propietaris, els noms dels usuaris i les col·leccions a les quals pertanyen.
Mycrapbook és el programa que permet als usuaris crear i editar els continguts en format de llibres. Els continguts dels llibres es divideixen en capítols on dins d’aquest s’hi troben les pàgines.
Com que es tracta d’un programa molt còmode i senzill, fa que sigui utilitzat per molta gent. A més, fa que el professorat pugui observar la feina d’altres centres i que motivi als alumnes a utilitzar cada cop més les TIC i les TAC.

Creació de llibres pas a pas
Si es vol elaborar un llibre nou, primer de tot és necessari inscriure’s al servei i amb una vegada n’hi ha prou. Un cop la inscripció ha finalitzat ja es poden crear tants llibres com es vulgui, on el procediment és ben fàcil:

1.Identificar-se a la Prestatgeria digital com a entitat educativa amb el correu de la XTEC.

2.Fer clic a la opció Crear un Llibre nou que es troba a l’esquerra del menú de la Prestatgeria Digital on es demanen les dades següents:
  • Títol del llibre: Mostra el nom del llibre que s’observarà a la Prestatgeria.
  • Idioma: Actualment hi ha a l’abast quatre idiomes; Català, Castellà, Anglès i Francès.
  • Descripció del llibre:  Es pot observar el contingut del llibre en poques paraules.
  • Estil o Aparença: Es permet escollir tres estils; Clàssic, Workbook i Modern.
  • Col·lecció: Són propostes del Departament d’Educació i acostumen a estar relacionades amb festivitats. D’aquesta manera, els llibres es poden dividir per temàtiques on un cop associats no es podran deslligar.
  • Descriptors: Es descriuen les temàtiques del llibre amb paraules separades per comes i sense accents ni caràcters especials.
  • Correu XTEC: S’observa el correu de la persona que dirigirà la creació del llibre.
  • Contrasenya: S’utilitzarà per a l’administració del llibre.
3.Acceptació de les condicions d’ús i fer clic a Entrar Llibre.

La Prestatgeria disposa d’un apartat paral·lel on els usuaris XTEC que no pertanyin a un centre educatiu poden crear proves de llibres, on es publiquen al tauler d’anuncis i romanen entre 2 o 15 dies depenent de la quantitat que s’hagin creat. A més els usuaris poden subscriure’s a un llibre publicat i així poden estar al corrent de les seves actualitzacions i tenir a l’abast tota la informació de la fitxa del llibre.




Conclusió

Considerem que la prestatgeria digital pot presentar un gran pas en l’educació, que farà variar la forma de plantejar les classes.
Com em comentat en d’altres apartats d’aquest bloc, la nostra societat avança dia a dia i per tant les noves tecnologies també; sovint més ràpid del que sóm conscients. Els nens ja no neixen amb una barra de pa sota el braç, sinó amb un ordinador. Cada cop fan un ús més autònom del ordinador i per això els hem d’ensenyar a fer un ús correcte d’aquest.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada